Meer betaalbare huurwoningen in Hove - augustus 2012

De laatste jaren zijn de huurprijzen fel de hoogte ingegaan. Het is een harde realiteit voor mensen die te kampen hebben met een financieel moeilijke situatie. Hove staat wel gekend als gemeente met rijke inwoners, maar dit betekent niet dat er geen  nood is aan betaalbare woningen in onze gemeente.  Ook in Hove zijn er mensen die plots alleen komen te staan, een onverwacht ontslag krijgen, een moeilijke echtscheiding achter de rug hebben en zo meer.  In hun vertrouwde omgeving blijven in deze moeilijke situatie is door de hoge huurprijzen vaak onhaalbaar. Het OCMW probeert hier iets aan te doen via het Sociale Verhuurkantoor.

Om deze problematiek op te vangen richtte het OCMW van Hove in 2008 het Sociaal Verhuurkantoor Woonweb vzw op, samen met de OCMW’s van Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Kontich, Lint en Mortsel.  Dit Sociaal Verhuurkantoor huurt in de regio van deze 8 gemeenten woningen en/of appartementen op de private woningmarkt en verhuurt deze verder aan mensen met een laag inkomen en een woningnood.

Als je als eigenaar je woning aan Woonweb verhuurt, ben je zeker van een stipte betaling van de huur voor de hele duurtijd van het contract, ook wanneer de woning even zou leegstaan.  Bovendien zorgt Woonweb ervoor dat de woning goed wordt onderhouden en eventuele schade wordt hersteld.  De verhuurder die renovatiewerken uitvoert, kan bovendien zijn investering voor een belangrijk deel recupereren via fiscale voordelen (bv Vlaamse verbeteringspremie, renovatiepremie, …)
Op 31/12/2011 werden door dit SVK 63 woningen verhuurd, waarvan slechts  4 woningen in Hove. Er is een zéér grote vraag naar dergelijke woningen, maar het aanbod is nog te klein.

Het SVK  als aanvulling op het tekort aan betaalbare woningen is nog te weinig bekend bij het grote publiek en zeker in Hove.  Hier is nog werk aan de winkel.


 

Share